Isu kaku e rasnd litt tä djärå! Ä tar kannstji ti minutär tä röd jop smetn. Älld bar fämm. Å sä kann du ju djärå nå ana mäss kaku gräddäs. Mo’mäjj, Nanna, o add ju innt nå resäppt, utan add ä i skållam vännd ä sulld va uti, männ i a lykkas djärå jätt resäppt ättär ä i minns. Ännäs kakur va jämt godär, fasst dämm vårrt litä uläjjkär fö vänn gångg. Ä ennt so noga.
- 4 dl väjjtmjöl
- 1,2 msk tenikkor (nejlikor)
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl sukkär
- 1 dl syrap
- 2,5 dl stjyr åv nånn sårrt
- 25 g smällta fett
Djär son:
Blannd jop ållt tort fösst å äv i odra sä. Grädd i 175 gradär i unndifär 40 minutär. Kän-å minn je stikk så innt o e ugräddadn ini mittim. Latt kaku svålås litä inå du fösötjär stjärå stjivor, anas vill o djänn fårå sunnd. Sä bi ä gått sä!
I Sool-Öen 1995 skrivät Gudrun Bråmå umm stjyrkaku i artikkäln
”Klimp å klabbär, sull å sod”: ”Den innehöll kärnmjölk, vetemjöl, socker
och bikarbonat. Senare kryddade man med pepparkakskryddor.”
Sylvia Måsan