Vi har gjort en liten namnundersökning om vilka förnamn som är vanligast på Sollerö skola. På skolan är vi 103 barn från förskoleklass till årskurs sex.
I årskurs två är vi 14 elever, 9 pojkar och 5 flickor. I vanliga fall hör vi till klass 2-3, men det är ”tvåorna” som gjort undersökningen.
Vi arbetade två och två och började med att gå igenom klasslistorna. Där står bara efternamn och tilltalsnamn. Vi gjorde listor med flicknamn och pojknamn och ställde upp dem i alfabetisk ordning. Det blev 41 olika flicknamn och 40 olika pojknamn.
Så här blev det när vi sammanfattade resultatet:
Flickor förskoleklass-årskurs 6 läsåret 2009-2010
- 3 elever heter: Linnea
- 2 elever heter: Alva, Emilia, Frida (Fridha), Jonna, Josefin (Josefine), Nathalie, Siri, Tilda
- 1 elev heter: Alexandra, Amanda, Amina, Camilla, Elin, Elvira, Erika, Filippa, Freya, Hanna, Ida, Jacqueline, Jenny, Johanna, Kajsa, Kerstin, Kiana, Klara, Liv, Lova, Magdalena, Maja, Majken, Malin, Mathilda, Nadja, Rebecka, Ronja, Sigrid, Sofie, Svea, Weronica
Pojkar förskoleklass-årskurs 6 läsåret 2009-2010
- 3 elever heter: Emil, Isac (Isak),
- 2 elever heter: Axel, David, Erik, Niklas, Olof (Olov), Oscar (Oskar), Pontus. Rasmus
- 1 elev heter: Albert, Alexander, Anders, Andre, Anton, August, Cevin, Dennis, Gabriel, Herman, Ivar, Jack, Jesper, Jim, Johan, Johannes, Jonatan, Kasper, Leonard, Linus, Lucas, Ludvig, Mathias, Mikael, Oliver, Sander, Sebastian, Thomas, Tobias, Viktor
Vi blev också nyfikna på vilka namn som är vanligast i just vår åldersgrupp, födda 2001, i hela Sverige. På Internet hittade vi flera olika sidor som handlade om namn. Vi läste på ”namntoppen 2001” (de 100 vanligaste namnen som nyfödda fick det året) och upptäckte att Klara, Alva, Rebecka, Erik, Rasmus, Oliver, Ludvig, Leo och Olof, fanns med. Vi fick i läxa att fråga hemma varför vi fått just vårt namn och vad det betyder. Många har fått namn efter någon i släkten och då ofta som andranamn. Åtta barn i vår grupp har 3 förnamn och sex har 2. Tre barn har också gårdsnamn.
Vi tycker att det har varit roligt och lärorikt att göra den här undersökningen och vi skulle också gärna vilja veta vad barnen på Sollerön hette förr i världen.
Gudrun Bond och ”tvåorna”